Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jan Bertels (Vooruit) start onderhandelingen voor nieuwe meerderheid : 4.092 voorkeurstemmen

Lakenhal

Vooruit haalde in Herentals 34,5 procent van de stemmen. Hierdoor is Vooruit de grootste partij in Herentals. De verkozene met de meeste naamstemmen van Vooruit is Jan Bertels. 

Hij haalde 4.092 voorkeurstemmen.

"Dit is een schitterend resultaat waarmee we de komende 6 jaar aan de slag kunnen", reageert een blije  Jan Bertels (Vooruit) die een coalitie mag vormen en de sjerp ambieert.   "We moeten inwoners opnieuw bij het beleid betrekken, investeren in ons openbaar domein. Herentals moet een stad worden voor iedereen."

 

'Jan Bertels krijgt daarom de leiding in de gesprekken voor een nieuwe bestuursperiode. Hij krijgt 14 dagen om een nieuwe bestuursploeg te maken. Deze termijn gaat morgen in en loopt tot maandag 28 oktober', klinkt het bij lokaal bestuur Herentals.

'Als Jan Bertels er niet in zou slagen om binnen 14 dagen een nieuwe bestuursploeg samen te stellen, gaat het recht om een nieuw bestuur te vormen naar de verkozene met de meeste voorkeurstemmen van de tweede grootste lijst, dat is P. Van Nueten van N-VA.

Het recht om de coalitiegesprekken te mogen starten - het zogenaamde initiatiefrecht - is een cruciale stap in het democratische proces. Het geeft de verkozene met het grootste mandaat van de kiezer de kans om een stabiele meerderheid te vormen.

De rol van de stedelijke algemeen directeur, in Herentals Tanja Mattheus,  is hierbij nieuw.

"Zij publiceert verplicht de volgorde van het initiatiefrecht op de website, zodat deze voor iedereen duidelijk is. Ze zorgt er ook voor dat burgers op de hoogte blijven van de coalitievorming, wanneer het initiatiefrecht overgaat of wanneer een meerderheid is gevormd.'

Kijk voor alle uitslagen en voorkeurstemmen in Vlaanderen HIER.

Lakenhal

Deel dit artikel